Geldproblemen hebben niet alleen een financiële impact. Ook op emotioneel vlak zorgen ze voor spanningen.

De Volkskrant, een Nederlands dagblad, schreef onlangs een interessant artikel over hoe geldproblemen ons overkomen en hoe we daarop reageren. Ook in België kan het interessant zijn om dieper in te gaan op de psychologische oorzaken en gevolgen van geldproblemen. Hoe gaan we om met onze geldproblemen? Zien we die aankomen? Wat is hun impact op ons financieel en emotioneel welzijn? Bij geldproblemen komt meer kijken dan u initieel zou denken.

 

Kan u geldproblemen aan zien komen?

Komen mensen vandaag sneller in geldproblemen? Enerzijds verloren heel wat gezinnen een deel van hun inkomen door de coronacrisis. Anderzijds zijn de woonkosten de laatste jaren de hoogte ingeschoten, terwijl de lonen niet even snel stegen. Tenslotte worden we via sociale media en doelgerichte online ads continu bestookt met reclame voor spullen die we zogezegd nodig hebben. In enkele klikken hebben we het gekocht en de pakjesbezorger staat steeds sneller voor uw deur. Kocht u items met een kredietkaart? Dan krijgt u de afrekening pas later en bent u zich niet meteen bewust van hoeveel geld u reeds heeft uitgegeven. Of misschien lijdt u aan een koopverslaving?

Wat de reden voor uw financiële problemen ook is, de meeste mensen zien die geldproblemen niet aankomen. Dit komt vaak door overoptimisme, want niemand verwacht of wil inzien dat zoiets onszelf ook kan overkomen. Overkomt het u toch? Dan hebben de meeste mensen de neiging om hun financiële problemen te negeren. Ze hopen dat die problemen vanzelf zullen verdwijnen, maar ondertussen worden ze alleen maar groter.

 

Wist u dat geldproblemen ook een emotionele impact hebben?

Geldproblemen hebben niet alleen een financiële impact. Ook op emotioneel vlak zorgen ze voor spanningen. Mensen die hun financiële problemen proberen negeren, wegmoffelen of actief ontkennen, leven namelijk met geldstress. In hun achterhoofd leven ze met de constante angst dat hun financiële problemen binnenkort het daglicht zullen zien. Wat zullen anderen wel niet van hen denken? Hierdoor slapen ze slechter en piekeren ze meer. Het resultaat? Ze zijn gestresseerd en vermoeid, waardoor ze minder verstandige beslissingen nemen. Zo komen ze in een neerwaartse spiraal terecht.

Bovendien kunnen financiële problemen ook uw relaties met anderen onder druk zetten. Wanneer een vriendin keer op keer last minute een etentje of cafébezoek annuleert, lijkt het bijvoorbeeld alsof jullie vriendschap verwatert en ze geen tijd meer voor u wil vrijmaken. In de realiteit wil ze misschien wel afspreken, maar durft ze u niet vertellen dat haar budget zulke uitjes momenteel niet toestaat.

 

Durf hulp vragen

Aangezien geldproblemen een enorme financiële en emotionele impact hebben, is het belangrijk om deze problemen snel onder ogen te zien. Nadien moet u de stap durven zetten om hulp te vragen. Dat is niet simpel, maar toch moet u deze stap zo snel mogelijk zetten.

Door over uw financiële uitdagingen te praten, kan u een realistische oplossing vinden. Zo kan u terecht bij uw lokaal OCMW voor budgetbeheer of schuldbemiddeling. Het OCMW bekijkt uw uitgavepatroon en stelt samen met u een budget op. Daarnaast kan u voor uw schulden ook een afbetalingsplan bespreken met uw gerechtsdeurwaarder of schuldeiser. Zo vermijdt u herinneringskosten en de mogelijke opstart van een gerechtelijke procedure tegen u wegens niet-betaling.

Eenmaal u eerlijk communiceert over uw financiële uitdagingen zal u ook op begrip kunnen rekenen van uw omgeving. Zo kunnen dure etentjes of shopdagen bijvoorbeeld vervangen worden door activiteiten die quasi niets kosten, maar toch even leuk zijn. Denk maar aan een gezellige koffie of leuke filmavond bij iemand thuis.

 

Voorziet u een spaarpotje?

Als de coronacrisis ons één ding geleerd heeft, is het wel dat iedereen in financiële problemen kan terechtkomen. Daarom moeten we onszelf voorbereiden op onvoorziene omstandigheden. De eerste stap? Een extra spaarpotje vullen. Wanneer u uw uitgavepatroon bijstelt en u uzelf een realistisch budget geeft, is het belangrijk om ook een maandelijks spaarbudget te voorzien. Van zodra u uw loon ontvangt, zet u dat geld meteen opzij. Probeer er tussendoor niet van te knibbelen, maar spaar het op. U zal dit nodig hebben, indien u een onvoorziene grote uitgave moet doen of u uw job verliest.

Overschat uzelf en uw situatie dus niet. Bereid uzelf voor. Zo voorkomt u geldstress en blijft u mentaal sterk om uw financiële uitdagingen aan te gaan en deze te bespreken met uw omgeving en hulpverleners.

 

Kampt u met structurele geldproblemen?

Komt u iedere maand geld te kort? Stapelen uw schulden zich op? Zijn uw geldproblemen structureel? Neem dan zo snel mogelijk contact op met uw lokaal OCMW. Zij kunnen u verder helpen met budgetbeheer, schuldbemiddeling of een collectieve schuldenregeling.

Heeft u meerdere schulden bij verschillende schuldeisers, maar weet u niet waar u terecht kan voor hulp? One is een digitaal communicatie- en bemiddelingsplatform, waarop Belgische OCMW’s en gerechtsdeurwaarders actief zijn. One gaat samen met u op zoek naar de beste oplossing. Het doel? Uw schulden afbouwen. Afhankelijk van uw situatie begeleidt One u ook naar de juiste hulpverlening.

 

Alle gerechtsdeurwaarders en medewerkers van Modero weten dat geldproblemen iedereen kan overkomen. Aarzel dan ook niet om ons te contacteren. Wij luisteren graag naar uw situatie, zodat we samen met u een gepaste betaaloplossing kunnen vinden. Modero staat altijd voor u klaar met professioneel advies. Neem contact op via info@modero.be of 03 237 37 37.