Inge, kandidaat-gerechtsdeurwaarder bij Modero Antwerpen, gaat regelmatig in gesprek met jongeren en begeleiders tijdens ‘Pop-up Gerechtsdeurwaarder’. Ze geeft kosteloos advies en zoekt mee naar persoonlijke oplossingen. Correct en laagdrempelig informeren is namelijk van essentieel belang om jongeren structureel uit de schulden te helpen.

Iedere maand krijgen Antwerpenaren de mogelijkheid om kosteloos met een gerechtsdeurwaarder te spreken in het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW). Een goed gesprek kan wonderen verrichten, want financiële problemen ontstaan vaak door gebrekkig financieel beheer, financiële onwetendheid en de afwezigheid van een spaarplan. Aangezien gerechtsdeurwaarders experts zijn op vlak van schuldenproblematiek, zijn ze de geknipte personen om persoonlijk advies te geven tijdens ‘Pop-up Gerechtsdeurwaarder’.

Als voorzitter van SAM-TES, het juridisch maatschappelijk kenniscentrum voor gerechtsdeurwaarders, lanceerde Jan De Meuter samen met enkele collega’s het project pop-up gerechtsdeurwaarder. Sindsdien geeft onze beroepsgroep over heel België gratis  advies aan burgers. Iedere maand helpt Inge jongeren in het JAC (de jongerenafdeling van het CAW). Ze neemt de tijd om te luisteren en zoekt samen met jongeren en hun begeleiders naar een oplossing.

Ze beaamt dat de meeste jongeren gewoonweg een duwtje in de juiste richting nodig hebben. Denk maar aan hoe ze hun maandelijkse uitgaven best inplannen aan het begin van iedere maand of hoe ze een spaarplan kunnen opstellen. Dankzij een samenwerking met het JAC kan Inge de jongeren ook een unieke agenda meegeven met tips en tricks voor een schuldenvrij leven. Ze biedt daarnaast ook hulp bij het verwerken van hun administratie en legt de jongeren uit hoe ze extra kosten bovenop hun originele factuur kunnen vermijden. Zo reiken onze gerechtsdeurwaarders een helpende hand naar jongeren en proberen ze hen uit de schuldenproblematiek te trekken.

‘Pop-up Gerechtsdeurwaarder’ wordt georganiseerd door het juridisch maatschappelijk kenniscentrum voor gerechtsdeurwaarders (SAM-TES) en verschillende gerechtsdeurwaarderskantoren. Dit initiatief wil zowel jongeren als volwassenen helpen. Heb jij ook nood aan een kosteloos gesprek? Lees er hier meer over.