Zowel particulieren, ondernemingen als overheden kunnen een vaststelling aanvragen. U kan zowat alles laten vaststellen. Modero belicht de meest voorkomende vaststellingen voor u.

Soms is het aangeraden om vast te leggen in welke staat u iets ontving of terugvond. Hiervoor heeft u bewijskracht nodig. Daarbij komt een officiële vaststelling u goed van pas!

Wat is een vaststelling?

Een vaststelling geeft u een objectieve beschrijving van waarneembare feiten. Het verslag hiervan wordt vastgelegd in een proces-verbaal van vaststelling door een openbaar ambtenaar. Dit kan dienen als bewijs in een verzekeringsdossier of procedure voor de rechtbank. Het kan ook tot een snellere oplossing leiden in een bemiddelingsprocedure.

In welke situatie kan ik een vaststelling aanvragen?

Zowel particulieren, ondernemingen als overheden kunnen een vaststelling aanvragen. U kan zowat alles laten vaststellen. Hieronder belichten we de meest voorkomende vaststellingen:

  1. foutief uitgevoerde bouwwerken;
  2. stormschade, brandschade of waterschade;
  3. schade aan voertuigen, woningen of uw eigendom door een ongeval of vandalisme;
  4. een inventaris of boedelbeschrijving (bijvoorbeeld in het kader van een nalatenschap);
  5. incorrecte of gebrekkige oplevering van een product, website of app;
  6. staalnames voor waterverontreiniging, grondverontreiniging of luchtverontreiniging;
  7. hacking van uw website of uw accounts op sociale media;
  8. laster en eerroof via sociale media, post, sms of e-mail;
  9. oneerlijke concurrentie of plagiaat;
  10. geschillen tussen werkgever en werknemer;
  11. onrechtmatige aanspraak op kilometervergoeding of fietsvergoeding;
  12. naleving van het wedstrijdreglement bij officiële wedstrijden en Lotto-trekkingen;
  13. geluids- of geuroverlast;
  14. enzovoorts.
     
     

Bij wie kan ik een vaststelling aanvragen?

Binnen België kan alleen een gerechtsdeurwaarder een vaststelling opmaken. Een gerechtsdeurwaarder kan een traditionele vaststelling uitvoeren ter plaatse of een vaststelling uitvoeren via het internet.

Wat kost een vaststelling?

In België is het bij wet verplicht om een vaststelling te registreren (art. 8bis in het Wetboek der Registratie). Dit gebeurt aan het vast tarief van 50 EUR. Daarnaast moet de gerechtsdeurwaarder ook vergoed worden voor zijn werkuren. Afhankelijk van de gebruikte methode en/of software kunnen de werkuren snel oplopen. Vraag daarom zeker enkele offertes aan vooraleer u een gerechtsdeurwaarder kiest.

Vraagt u zich af of een vaststelling nuttig kan zijn voor u? Heeft u een vaststelling nodig? Modero staat voor u klaar met professioneel advies. Neem contact op via vaststellingen@modero.be of 03 237 37 37.