GOES – Jan De Meuter en zijn collega Marco Rave, Zeeuwse gerechtsdeurwaarder, zaten op acht november rond de tafel voor een interview met Omroep Zeeland over grensoverschrijdende samenwerkingen en culturele verschillen tussen Nederland en België. Op tafel staat een koekjesdoos met Antwerpse handjes;  dat is alvast een goede start. Of toch niet…

Waarom kies je voor samenwerking?
JDM: “Vandaag leven we in een Europa waar vrij verkeer van personen, goederen en diensten een feit zijn. Transacties en facturen zijn dan ook veel vaker internationaal, terwijl de inning lokaal moet gebeuren. Als je een goede dienstverlening aan je opdrachtgevers wilt bieden, dan kies je voor een samenwerking over de grenzen heen met betrouwbare partners.”

Wat zijn de voordelen?
MR: “De voordelen zien we duidelijk in twee aspecten: kennis en snelheid. Dankzij een netwerk van lokale partners kan je een juiste inschatting maken van de situatie van de klant en daar gericht op inspelen. Tegelijk volstaat een telefoontje om honderden kilometers verder in te grijpen. We gaan dus verder dan gewoon een dossier doorgeven en te laten afhandelen.”

"Heel concreet: Er was een bootongeluk gebeurd in een sluis in Maastricht. Het is belangrijk dat daar zo snel mogelijk een vaststelling gebeurd. Eén telefoontje en een half uur later stond onze partnergerechtsdeurwaarder aan de sluis. Dat is het grote voordeel aan grensoverschrijdende samenwerking.”

Hoe is onze samenwerking gekomen?
JDM: “Die is gaandeweg gegroeid vanuit een professionele samenwerking naar een wederzijdse appreciatie waarbij we alsmaar vaker constructief meedenken in elkaars dossiers.”

Zijn er nadelen met betrekking tot samenwerken?
MR: “Dat hangt van je eigen perceptie af: wij focussen op de voordelen. De wetgeving verschilt en daar moet je telkens rekening mee houden, maar dankzij de samenwerking zijn we daar beter van op de hoogte en helpen we elkaar. We zijn er ook van overtuigd dat samenwerking de enige juiste aanpak is in een globaliserende wereld.”

Zijn er culturele verschillen die een bezwaar vormen in de samenwerking?
JDM: “De afgelopen twee jaar hebben we een goede band opgebouwd. Gaandeweg leren we dan de culturele verschillen kennen. Zo had ik eigenlijk wel een broodje verwacht, want ik heb nog niet geluncht. Maar goed, ik zie dat er een koekjesdoos met Antwerpse Handjes op tafel staat. Jammer genoeg is deze leeg.” (lacht)

“Toch moeten de culturele verschillen niet groter gemaakt worden dan ze zijn. Het belangrijkste is dat je vooral jezelf moet blijven en een rekening blijft houden met de ander. Het gaat erom dat je elkaar vertrouwt en dat er een band is. Dat is essentieel voor een samenwerking tussen twee ondernemers. Of er nou een grens tussen zit of niet."

Wat is lastig in de samenwerking?
MR: “Het is een constante wisselwerking en aanpassing, maar dat valt allemaal zeer goed mee. Het is goed dat we elkaar ondersteunen en aanvullen op wetgevend vlak, want daar ligt onze grootste uitdaging.”

Bekijk een deel van het interview in deze reportage:

https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/109382/Handelen-met-Belgen-doe-je-niet-zo