2020 zal de geschiedenis ingaan als de start van het Covid-19-tijdperk, het jaar van de Corona-crisis. Alle sectoren worden hierdoor geïmpacteerd en stap voor stap klimmen we opnieuw eruit.

Op 12 mei organiseerde Modero Academy in samenwerking met Intersentia en Larcier een webinar over de impact van Covid-19 op de betekeningen en uitvoeringen. Patrick Gielen, gerechtsdeurwaarder bij Modero Brussel, gaf samen met Tom Ryken, hoofd juridische dienst bij Modero, een helder overzicht over de verschillende koninklijke en ministeriële besluiten.

Tijdens de webinar werd ook stilgestaan bij de bemiddelende rol van de gerechtsdeurwaarder, die nu meer dan ooit het verschil maakt bij de opvolging van de dossiers.  "De schuldeiser van vandaag mag niet de schuldenaar van morgen worden", zegt Patrick Gielen ook in zijn interview met RTBF.  "Daarom is het belangrijk dat we onze collega’s, advocaten en bedrijfsjuristen via deze webinar konden informeren over de uitdagingen die deze crisis met zich meebrengt en over de verschillende mogelijke pistes om daar mee om te gaan", gaat Patrick verder.

Als gerechtsdeurwaarders moeten we op zoek gaan naar een gulden middenweg. Financieel zwakkere personen moeten soepeler mogelijkheden krijgen om af te lossen, maar dat mag niet ten koste gaan van de financiële gezondheid van de schuldeiser. Er is een juiste balans nodig tussen het bieden van rechtszekerheid en de situationele context van verminderde inkomsten door de Corona-werkloosheid of -sluiting. We moeten dus meer dan ooit inzetten op bemiddelde oplossingen, gebruik maken van alternatieven zoals de procedure inzake onbetwiste onbetaalde geldschulden in de relaties met ondernemingen onderling en gebruik maken van nieuwe technologieën zoals de e-betekening.

Aan de webinar namen 165 deelnemers deel.  Naast Patrick en Tom namen veel andere prominente sprekers het woord: Meester Massimilano Blasone, advocaat te Trieste (IT), Wilbert van de Donk, voorzitter van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (NL), Hugues Hellebaut, gerechtsdeurwaarder, Patrick Sannino, voorzitter van la Chambre Nationale des Commissaires de Justice (FR) en Marc Schmitz, voorzitter van de Internationale Unie van Gerechtsdeurwaarders.