Midden juli sloeg in Pepinster het noodlot toe. Door hevige regenbuien overstroomde de rivier de Vesder en veroorzaakte het metershoge water een enorme ravage. Een maand na de overstroming hebben heel wat gezinnen nog steeds geen woonplaats en kunnen 200 kinderen niet terug naar school. Maryline Langer, gerechtsdeurwaarder bij Modero Liège, maakte de ramp van dichtbij mee en vertelt ons haar verhaal.

“Het is onvoorstelbaar. Pepinster lijkt op een oorlogsgebied dat je op televisie zou zien. Ik ben onmiddellijk mensen, bekend of onbekend, gaan helpen.” vertelt ze ons. “Door de overstroming had een collega van het Modero-kantoor in Luik geen woonplaats meer. Ik heb mijn collega, samen met zijn partner en hun hond, meteen bij mij ondergebracht.”

Vandaag is de situatie in Pepinster nog steeds niet onder controle. Overal ligt nog puin en rommel. “De solidariteit van de inwoners van Pepinster heeft plaatsgemaakt voor een iets formelere organisatie. Maar het is nog steeds heel ingewikkeld.” Zo is het Belgische leger bijvoorbeeld pas na ongeveer een maand aanwezig in Pepinster om warme maaltijden te voorzien voor de inwoners.

Bij de overstroming van een maand geleden bleef ook de school van Pepinster niet gespaard. 1 van de 3 schoolgebouwen is volledig verwoest en moet voor de veiligheid van de kinderen en personeel worden afgebroken. Een ander gebouw is zo beschadigd dat er enorm veel werken moeten gebeuren om de kinderen in september terug te kunnen verwelkomen. “Niets is nog herkenbaar. En niets, maar dan ook niets, kan worden bewaard of hergebruikt,” getuigt Maryline. “Door de schade van de overstroming kunnen 200 kinderen in september niet terug naar school.” 

Begin augustus startte Modero met een inzamelactie voor de school, waarbij onze medewerkers acties opzetten om geld in te zamelen. Het is voor ons van essentieel belang dat de kinderen van Pepinster in september kunnen terugkeren naar een warme en veilige schoolomgeving. Toen Maryline dit nieuws vernam, was ze enorm dankbaar. “Ik kon het eerst niet geloven. Toen ik klein was, ging ik zelf naar de school in Pepinster. Mijn kinderen gaan er nu naar school en enkele familieleden van me werken op de school. Ik had een enorm gevoel van dankbaarheid. Ik moest zelfs een traantje wegpinken toen ik het nieuws vernam.”

Ook de school is enorm dankbaar. “Ik heb vooral contact met de leerkrachten die de klaslokalen opnieuw moeten inrichten en ik word dagelijks bedankt. Het is ontroerend. De directie is meer dan overdonderd, maar zeer dankbaar,” vertelt Maryline ons.

Sinds de start van de inzamelactie hebben de medewerkers van Modero niet stilgezeten. Maryline houdt als gerechtsdeurwaarder toezicht op de rekening van de school en ziet alle giften binnenkomen. Op dit moment staat de teller al op 3.345 euro. Maryline vertelt ons dat, dankzij de inzamelactie van Modero, de school al enkele aankopen heeft kunnen doen. “Bij een plaatselijke leverancier kochten ze onder andere al lamineermachines, snijmachines en ander klein kantoormateriaal.”

Maar naast lesmateriaal moet de school ook nog kosten betalen die niet door de verzekering worden gedekt zoals:

  • De afbraak van een schoolgebouw en het plaatsen van containerklassen, ongeveer geschat op 35.000 euro.
  • De heraanleg van een nieuwe speelplaats.
  • Hulp aan getroffen gezinnen bij het aanschaffen van schoolbenodigdheden.

Maryline is ontroerd door de solidariteit van de burgers, maar toch voelen ze zich soms in de steek gelaten door de lokale en nationale overheden. Daarom zijn Maryline en de school dan ook enorm blij met alle steun die ze van de medewerkers van Modero krijgen. Een school kan nooit genoeg giften krijgen. “Elke euro is belangrijk. Denk dus nooit dat wat je wil doen, het niet waard is. Degelijk materiaal zal onder de getroffen kinderen worden verdeeld. Een goed functionerende school is van essentieel belang om de uitgeputte ouders te ontlasten. We moeten voor de ouders en de kinderen een oase van rust creëren. Een investering in de school, is een investering in de toekomstige generaties. Het welzijn van de kinderen is essentieel na meer dan een jaar corona. Ze moeten zich veilig voelen, gewild, omringd en geliefd.”

Wilt u ook graag een steentje bijdragen aan de inzamelactie?

Wilt u persoonlijk of vanuit uw bedrijf ook bijdragen aan de heropbouw van de school van Pepinster? Dan kan u dit doen door een gift te storten op rekeningnummer BE41 0689 4225 6310. In de mededeling van de overschrijving zet u ‘Modero’. Meer informatie over de inzamelactie kan u hier terugvinden.

Bezorg de kinderen van Pepinster terug de mogelijkheid om te doen wat kinderen horen te doen. Samen spelen en leren.

Modero & Écoles Libres de Pepinster, tous ensemble!