De grootste stressfactor binnen relaties? Dat zijn geldproblemen! Soms krijgt zelfs Cupido de geliefden niet meer op één lijn. Wij geven u 8 tips mee om financiële uitdagingen te overleven binnen een relatie.

Steeds meer mensen kampen met financiële uitdagingen. Op termijn vinden ze elkaar niet langer op financieel vlak en strandt hun relatie. Denkt u dat uw relatie een financiële uitdaging zal overleven? Wij zetten alvast enkele tips op een rijtje.

 

1. S-gesprek: spenderen en sparen

Samen een toekomst opbouwen. Leuk toch? Praten jullie ook over hoe jullie die toekomstdromen zullen betalen? Ga het S-gesprek over spenderen en sparen niet uit de weg. Hierdoor kan u heel wat financiële discussies voorkomen. Wat zijn voor jullie essentiële uitgaven en wat niet? Hoe delen jullie de kosten? Delen jullie een rekening? Wat is jullie spaarplan? Kampt er iemand met geldproblemen of schulden? Wees hier dan eerlijk over. Zoek professionele hulp, praat met uw gerechtsdeurwaarder en start een actieplan.

 

2. Wees eerlijk

Liegt u over uw financiële situatie? Dan zal uw geldstress toenemen en verzuurt uw relatie. Wees eerlijk tegen uw partner. Allen samen kan u een oplossing vinden.

 

3. Stop discussies, start een gesprek

Vermijd discussies. Wees aandachtig voor de toon van het gesprek en druk desnoods even op de pauzeknop. Vergeet niet dat jullie liefde belangrijker is dan het grote geld.

 

4. Huren of kopen?

Spendeer nooit meer dan 1/3 van jullie maandelijks inkomen aan huur of een hypothecaire lening.

 

5. Kinderen, de vreugde en/of kost van uw leven?

Een kind kost een huis, maar is dat ook echt zo? In 2018 berekende de Gezinsbond dat de kost voor een kind minimaal stijgt van 334 euro per maand bij de geboorte tot 634 euro vanaf de 18de verjaardag. Extra kosten zoals kinderopvang, onderwijs en uitzonderlijke medische kosten werden in deze berekeningen nog niet opgenomen. Bespreek het hele plaatje vooraleer jullie eraan beginnen.

 

6. Werk met een budget

Budgetteren kan een relatie redden. Stel samen duidelijke financiële doelen op. Dit vergemakkelijkt sparen en zorgt ervoor dat jullie jullie geld bewuster spenderen. Vindt u een huishoudboekje niet handig? Installeer dan een app op uw gsm. U heeft de keuze uit een waaier aan mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan roov, Money Lover, Spendee, Moneon, Honeydue, Goodbudget, Mint of PocketGuard.

Weet wel dat het afbetalen van schulden altijd prioritair moet zijn! Betaalt u uw schulden niet af? Dan kunnen er herinneringskosten worden aangerekend bovenop de originele factuur en blijft uw schuld stijgen.

 

7. Eensgezind communiceren naar de buitenwereld toe?

De ene flapt er misschien alles uit, terwijl de andere vindt dat financiële zaken beter privé blijven. Als koppel bespreken jullie best op voorhand hoe jullie naar de buitenwereld toe eensgezind zullen communiceren over jullie financiën.

Worden jullie geconfronteerd met financiële problemen en vinden jullie zelf geen uitweg? Zwijg dan niet te lang, maar zoek professionele hulp!

 

8. Wees alert voor rode vlaggen

In de toekomst zal uw partner misschien door een moeilijke periode gaan en twijfelen om uw hulp in te roepen. Let daarom op onderstaande rode vlaggen:

  1. uw partner koopt veel op krediet (kredietkaarten, betalen in schijven, Klarna, enz.);
  2. uw partner stapelt ongeopende brieven op;
  3. uw partner wimpelt financiële vragen af;
  4. uw partner stelt bepaalde dringende aankopen uit zonder aanwijsbare reden;
  5. uw partner ruziet over geld met u zonder aanwijsbare reden;
  6. uw partner ‘vergeet’ op regelmatige basis facturen te betalen;
  7. uw partner verstopt impulsaankopen (kan wijzen op een koopverslaving);
  8. uw partner verhuist ontzettend vaak (kan wijzen op achterstallige huur en uithuiszettingen);
  9. uw partner gaat op regelmatige basis weddenschappen aan via gsm, computer of in real-life (kan wijzen op een gokverslaving);
  10. jullie bankrekening is volledig leeg aan het einde van de maand. Sparen wordt ineens quasi onmogelijk.

Merkt u deze rode vlaggen op? Ga dan meteen een gesprek aan met uw partner. Wees bovendien niet bang om professionele hulp in te schakelen, want u bent misschien ook aansprakelijk voor de schulden van uw partner.  

 

Aan de hand van deze 8 tips kan u uw relatie versterken op financieel vlak. Modero wenst u alvast veel succes.